Vége a Garrisonos pénzgyártásnak!

A 7.0-ás patchtől kinyírják minden goblin legkedvesebb pénzszerzési lehetőségét. A BlizzFeedre írt híreim atombombaként hatnak. Teljesen eltűnik az offline goldszerzés! Készülj fel, használd ki a lehetőséget, amíg tudod!

Az éjjel új build érkezett a Legion alfához, nevezetesen a 21134-es számú. A patchben elveszik a Treasure Hunter traitet, átalakítják az Innt, törlik a hajók legénységeit és eltűnnek a goldos missziók is.

Hogy nézett ki a játék eddig?

A buildben – a szokásos finomhangolások mellett – észrevehetők a rettegett Garrison nerf első jelei. A Warlords of Draenor kiegészítő nagy újdonsága a player housing “wowos” megfelelője a Garrison.

A játékosuk saját erődöt építhetnek maguknak, követőket fogadhatnak fel, akiket missziókra küldhetnek, szakmákkal pepecselhetnek és sok más tevékenységet végezhetnek. A Garrison rendszer egyszerre zseniális és őrült húzás volt a játék történetében, egy nagyon jó ötlet, ami bizonyos szempontból rosszul sült el – bezárta a játékosok előtt a világot és korlátozta az interakciót. Tette ezt bármiféle kényszerítés nélkül; pusztán maga a Garrison koncepciója (saját, privát “város”) tette kényelmessé és másoktól elszigeteltté a játékosok nagy részének az életét.

A Garrison rengeteg újítást hozott a játékba, új elemekkel gazdagította a játékélményt – valóban egy saját erőd, kikötő és saját várunk lakóinak életét egyengethettük. A sokrétű építkezési lehetőségben az élelmes játékosok megtalálták annak módját, hogy egy igazi offline pénzgyárrá formálják bázisukat.

A hozzánk szegődő Followerek úgynevezett Treasure Hunting missziókra indulhattak, az utóbbi időkben bevezetett változásoktól pedig hajóink is súlyos aranyrakománnyal tértek vissza útjaikról.

Kialakult a pénztermelő Garrison fogalma, egy olyan létesítményé, ami – függetlenül attól, hogy a karakterrel játszó játékos játékban van vagy alszik éppen – óráról-órára termelte a goldot.

Egy direkt a haszonszerzésre kihegyezett Garrison receptje több összetevőből állt össze:

  • Elengedhetetlen volt az úgynevezett Treasure Hunter trait megléte a followereknél.
  • Lvl 3-as szintű Fogadó felépítése, hogy a missziók között több gold rewarddal járó jelenjen meg.
  • A Shipyardban pedig a Treasure Hunter traitnek megfelelő legénységgel rendelkező hajók gyűjtése.

Egy jól megtervezett és felépített Garrison hetente több ezer aranyat is előállíthatott szó szerint a semmiből. Azok, akik az egész accountjukat (és lvl 100-as karaktereiket) úgy alakították ki, hogy kihasználják a pénzszerzés ilyenfajta módját hetente több tízezer aranyra tehettek (és tehetnek a mai napig is) szert. Eszméletlen, az átlag játékosnak lehetetlennek tűnő összegeket lehetett így szerezni hetente. Ami részben okolható volt azért, hogy a Pandaria kiegészítőhöz képest nagyságrendekkel szálltak el az árak az AH-ban.

garrgold

Ahogy a képből is látszik, akár hetente 60-70 ezer aranyat is ki lehetett szedni egy direkt erre beállított accounttal. Ez sokáig jóleső, bár kétségtelenül káros módja volt a játéknak. Káros volt a játékon belüli gazdaságra és valljuk be… a befektetett munka és a kinyert haszon súlyos aránytalanságot mutatott.

Ezt látta a Blizzard is, és egyfajta gyorssegélyként először csökkentette a Garrisonból szerezhető goldmennyiséget azzal, hogy a komolyabb pénzösszegget adó missziókra diminishing returnt aggatott.

De jelezték, hogy a Legion kiegészítőben már nem lesz olyan mérvadó a Garrison mint volt és további változások érkezhetnek. És most megjöttek…

A Blizzard ellehetetleníti a Garrisont?

A válasz: természetesen nem. Csak nagyon erősen, már-már sokkolóan korlátozza a fent ismertetett pénzszerzési módszert. Az új build részletei között az alábbi változásokat találni, melyek a 7.0-ás, a Legiont felvezető patchtől fognak élesedni:

  • A Lunarfall Inn / Frostwall Tavern Level 3 átalakul. Az eddig extra gold rewardos missziók helyett, az épület már Garrison Resource-t fog adni.
  • Átalakul a Followerek Treasure Hunter traitje, ami 100%-al növelte (megduplázta) a misszióért járó gold rewardot. A Trait neve 7.0-tól Extreme Scavenger lesz és a missziókból szerezhető Garrison Resource rewardját fogja növelni 200%-al.
  • Átalakulnak a hajók legénségei is (crew). A Dwarfen és Goblin Crew már 100%-al fogja növelni a tengeri küldetések gold rewardját, hanem nagyobb eséllyel térnek vissza naval equipmenttel.
  • A Treasure Map tengerészeti bónusz is megszűnik majd. A szintén +100%-os gold reward helyett már extra Apexis Crystal fog járni sikeres tengerészeti missziókért.
  • Rengeteg gold rewardos misszió és tengerészeti küldetés megszűnik, helyettük Garrison Resource, Apexis kristály vagy Oil fog járni. A változás összesen 74 missziót érint a jelenlegi 89 gold rewardos misszióból.

A Garrison tehát visszatér abba a szerepbe, amit megálmodtak neki a fejlesztők.

Egy fantasy világban lesz saját kis erődöd. Szügség volt rá? Ez kétségtelen, valóban elmozdult a játék egy olyan irányba, ami nem tett jót sem a közösségnek, sem a gazdaságnak.

Felháborodás várható? A játékosok azon része, akik így szerezték a vagyonukat és ebből állták a WoW token árát biztosan fel fognak háborodni. Egy szükséges, de nagyon fájó lépést tesz meg a Blizzard, hogy jobbá váljon a játékuk.

forrás: BlizzFeed

Még jelentkezem…

Szólj hozzá!