Új infók a Legion szakmáiról

Jó reggelt! Új buildet kapott a Legion Alpha és végre olyat amiből már ismerkedhetünk a szakmák újításaival. Összefoglaló arról, amit eddig sikerült tesztelnem és ami várható a jövőben.

Rögtön kezdésként megnyugtatok mindenkit: gőzerővel dolgozom a Legion tesztelésén – természetesen goblin szempontból. A jelenleg tesztelhető 3 terület (Stormheim, Highmountain és Val’Sharah) farm térképei már készen is vannak. Már nagyon unom a bányászást és virágozást. 🙂

Apropó virágok. A fejlesztők most igen rendesek voltak ugyanis – hogy segítsék a gyűjtögetést – eldugtak egy területet a játékban, ahol az összes Legion virág egymás mellett áll és instant respawnol. Hatalmas köszönet nekik, így tesztelni tudtam a szakmák rankjait és a virágozás működését. Mert abban is volt pici változás.

WoWScrnShot_012416_131111

A képen látható a Legion összes virágfajtája, balról indulva: Aethril, Dreamleaf/Dreamleaf (corrupted)Foxflower, Fjarnskaggl, Starlight Rose és Felwort. Illetve van még az Yseralline Seed, ami egyfajta joker nyersanyag. Alchemy potik alapanyaga, de kell még Cooking és Inscription receptekhez is. Seedből rengeteg esik, mivel bármikor szedsz virágot, mindig esik 3-4 Seed is.

Innentől kell szólni hogy ez még csak alfa és bármi változhat!

Jelenleg az alfában meg lehet tanulni a szakmák Legion változatait és ebben a buildben kerültek is be új itemek, amiket elvileg lehet gyártani. Fel fogom őket sorolni, de térjünk vissza a Herbalismra. Virágozni már lvl1-es skill szinttől lehet és a korábban ígértek szerint ki fognak mozdítani minket a világba és utazgatni fogunk. Ezt a szakmák rankokra osztályozásával oldják meg, ami egy új mechanizmus. Teljes bizonyossággal csak a herbalismról tudok nyilatkozni, mert csak az működik kifogástalanul, ezért a gyártószakmákat illetően lehet téves következtetéseket vonok le! A többi szakmát még nem sikerült tesztelnem annak ellenére, hogy két karim van a patch előtti lvl capen (106), viszont a mail küldés nem működik az alfában így nem tudom átküldeni például a tailor karinak a clohtokat – marad hát az új karival kezdés elölről, mert a felhúzott skilleket nem akarom eldobni és character copy még nincs.
Tudom, Word First Problem. 🙂

Három rankja lesz minden(?) receptnek a szakmán belül. Ahogy egyre magasabb rankot érsz el egy receptnél, úgy lesz egyre több bónuszod. Például már több virágot szedhetsz le, kevesebb alapanyagból craftolhatsz, stb. A fejlesztés folyamata például a Herbalism szakmánál így néz ki:

Amikor kiszeded az első virágokat kapni fogsz egy quest itemet, ami elküld Dalaranba a trainerhez. Eddig is tudtál virágot szedni, de ha teljesíted a trainer küldetését (hozz 20 virágot ugyanabból), akkor megkapod az első rankot az adott virághoz/érchez/recepthez. Ezután ha ismét virágokat szedsz (mondjuk Foxflowert), akkor az első pár Foxflower szedésből újabb quest itemet kapsz. Ez általában annyit tesz, hogy ölj meg 20 környékbeli mobot vagy hozz 15 szépet meg 15 csúnyát az adott virágból (virágból szedhető questitem). Ha teljesíted megkapod a Rank 2-t Foxflowerből, de csak abból. A Fjarnskaggl és a többi virág marad Rank 1, tehát nem a Herbalism skillt húzod, hanem az adott virág skilljét.
Nem fogod kitalálni, de ha ezután ismét Foxflowert szedegetsz ismét kapni fogsz egy quest itemet – 5 fős grp küldetés, öld meg a mérhetetlen erős virág bosst. Ha teljesíted, megkapod a Rank 3-at Foxflowerből és kimaxoltad a Foxflower rankjait.

WoWScrnShot_012416_134932

Na oké, de mire jó ez a rankozás?

Hát arra, hogy nagyon kiküldjön utazgatni meg questelni a világba és lefoglaljon, de persze bónuszokkal is járnak az egyre magasabb rankok:

Tapasztalt goblinok már visítva jelentkeznek, hogy felismerni vélik Tanaan Jungle megoldását a Felblighttal. Bizony, a Legionben a node-okból Blood of Sargerast lehet gyűjtögetni, és a magasabb szintű craftolás egyik fontos alapanyaga a fontos alapanyagja lesz. Már most biztosra vehető lesz, hogy ugyan az fog történni a BoS-al, mint a Felblighttal. Magasan fog kezdeni, de mivel sokat lehet szerezni ezért hamar csökkenni fog az ára. A fenti linken meg is nézhetitek, hogy mi mindenhez kell már most.

A virágok egy részénél többször tapasztaltam, hogy különböző mechanizmusok aktiválódhatnak leszedésnél. Ez elég hülyén hangzik, arról van szó, hogy mint a WoD-ban, itt is spawnolhat mob akiből további virágokat/érceket lehet lootolni. De most kicsit csavartak rajtuk, változatosabbá tették őket.

 • Foxflowerből például egy róka spawnolhat, ami elkezd körbe-körbe rohangálni és közben Foxflower virágokat hullajt el. Logikus, hogy a virágokat szerető játékos ilyenkor fogja magát és végigtapos az összesen és így szedegeti fel – további 15-20 Foxflowert begyűjtve ezzel.
 • A Dreamleaf corrupted fajtájából jelenleg mindig spawnol egy Nightmare Creeper, ami további kb 10 Dreamleafet rejt.
 • Ugyanez a helyzet a Starlight Rose esetében is, ott Withered Hungerer spawnol. Ennél a virágnál igazi áldás a spawnoló mob, ugyanis nem mindig sikerül a virág leszedése és elég gyakran ad junk itemet, a mobból kiszedhető biztos 9-11 virágnak örülni fogunk.

Néhány szót még a bányászásról:

A Herbalismnél említett rank-rendszer itt is megvan, azonban nem sikerült teljesen tesztelni, mert a szakma még nem működik tökéletesen az újítások miatt.
Tőszavakban:

 • Két érc lesz a Legionben biztosra: Leystone és Felslate.
 • Bányászni a már megszokott Depositból és Seamből lehet. A Seam ugyanaz, mint a Deposit, csak ez másik skint kapott és függőleges falon is megjelenhet:

WoWScrnShot_012216_174053

 • Ebben a kiegben is lehet az elementalokat bányászni, fejenként 1-2 ore-t adnak.
 • A node-ok kiszedésekor esélye van annak, hogy egy, az adott érchez illő mob spawnoljon, ami szintén kb 9-10 ércet dob.
 • A node-ok is dobnak quest itemet, sőt az elementálokból is esnek questet adó itemek. Az új rendszer külön kezeli a node-okat és a mobokból kikalapálást is.

WoWScrnShot_012916_004753

A rankok még nincsenek megfelelően implementálva, csak placeholderek a játékban (ráadásul valamiért 4 van belőlük), ráadásul nem lehet Rank 1-től feljebb lépni, mert nem dobják a következő itemet. A Mining félkész állapota jól látszik a lenti képen is, a WoWhead teljesen más bónuszokat sorol a különböző rankokhoz. Szóval ez még stay tuned:

mininrank

Ennyit előzetesen a tapasztaltakról, térjünk rá a legújabb buildre.

A 20979-es számú Alpha buildben végre a szakmák is kaptak egy kis törődést, az említésre méltó dolgok a következők:

 • Minden szakma gyárthat majd Reliceket az Artifact fegyverekbe (pl Engineering: ezt).
 • Sok minor glyph megszűnik, amit adtak nem tűnik el, hanem könyvekből vehetjük meg, mint például ezt. A teljes lista itt.
 • Bekerült az az item is (ez), amivel a hunterek Mechanical peteket is tame-elhetnek majd.

Legion receptek:

Blacksmithing

Enchanting

Engineering

Engi cuccból rengeteg van bent (rankokkal együtt összesen 60 db), csak néhányat sorolok.

Inscription

Jewelcrafting

Tailoring

Ahogy az a linkelt itemek egyszerűségéből is látszik, jócskán van mit dolgozni a szakmákon. Viszont már most lehet következtetni néhány dologra.
Az új, 32 slotos bag iszonyatosan drága lesz, így várhatóan kevesen fogják venni.
A 100 Blood of Sargeras eszméletlen sok, ha nem placeholder mennyiség, akkor nagyon nehezen lehet majd összeszedni még egy Felblight – Kazzak szintű mechanizmussal is.
A Jewelcrafting várhatóan ismét sztárszakma lesz a Prospecting miatt. A gemek ára le fog menni – reméljük nem Pandariás szintre -, viszont megmarad a craftolt epic ami valószínűleg mindenkinek fog kelleni az elején, főleg ha kiderül, hogy saját maguk fejleszthetik. Beszéltem erről a Blizzcon után.

Érdekes adalék viszont, hogy a szakmák gyárthatnak majd Artifact fegyverekbe való Relickeket, amik ráadásul BoE-k, azaz eladhatók. Az alfában töltött időben rengeteg ilyen-olyan relicet szereztem küldikből. Keveset használtam, mert jól meg kell gondolni, hogy hogyan alakítja az ember a fegyver tulajdonságait. A gyengébb (zöld) +10 item lvl-t adó reliceket nem is használtam, hisz ellát a játék viszonylag sok rare (kék) reliccel, ami már +20 item lvl-t ad a bónusz mellé. Egyértelmű választás.
Vajon a fent linkelt, reliceknek lesz hely ha nem adnak item lvlt? Jó kérdés, ne feledjük, hogy még minden változhat. Hát várunk, és figyelünk.

 

Még jelentkezem…

Szólj hozzá!