Közös AH-t kapnak a frakciók a 6.0-ás patchben!

2014-et írunk. Tíz éve állunk háborúban. Tíz év fájdalomban, gyötrelemben, rémálomban. A családom oda… egy portyázó rablóbanda végzett velük. Nem múlik el nap, hogy ne érezze haragom legalább egyikük a sok korcs vadállat közül. Egy életre ellenségeim lettek. Azok a fattyak!
2014-et írunk… és most megyek, hogy fegyvert, páncélt és utánpótlást adjak el nekik, hogy tovább öljenek minket…

Meglepő húzásra szánta el magát a Blizzard.
A 6.0-ás patchtől közös AH-t fog használni egy szerver két frakciója!

Hagyok időt megemészteni…

Watcher hozta a hírt hivatalos fórumon, miszerint a bétában feltűnő közös AH nem bug, hanem szándékos változtatás. Vagyis a 6.0-ás patchtől a szövetséges és a hordás aukciós házak összevonódnak és egy nagy hatalmas ingame pláza lesz belőlük.
Valahogy úgy kell elképzelni, mintha a neutral AH-kat kiterjesztenék az egész szerverre.

A Wowhead be is mutatja, hogyan néz ez ki a gyakorlatban. A képeken jól látszik, hogy az Alliance, a Horde és a Neutral AH-ban is ugyanazok az itemek vannak.

Jó ez nekünk?

Nagyrészt. Egy pillanatra szakadjon el mindenki az igazi magyar felfogástól. Ne a rosszat, ne csak azt lássuk ebben, hogy több lesz az eladó és nekünk nehezebb lesz eladni valamit. Az éremnek két oldala van, és a másik oldal igencsak tetszetős. Igaz, hogy több ellenféllel kell majd megküzdenünk azért, hogy mi legyünk a legolcsóbbak, viszont az a pár ezer új ember, akiket „pluszba kapunk” nem mind eladók lesznek.
Sőt, igazából elenyésző részük lesz goblin.

A mergelt AH-val valójában rengeteg, több száz, akár több ezer potenciális vásárlóhoz jutunk, akiknek eladhatjuk a dolgainkat. Most bizony a sült galamb megjelent és erőteljesen megcélozta a szánkat.
Ahogy egy másik oldalon írtam. Hasamra ütök: kb 30 darab, a lelkes amatőröknél komolyabb goblinra lehet számítani, akik megjelennek majd a piacon. Ebből a harmincból nagyon sok (értsd 70%-uk) gyorsan le fog morzsolódni és egy erőtlen „Megbaszta a ló is.” sóhajjal fognak kikopni az AH-ból, mert megrettennek a kihívástól és nem fogják bírni az iramot.

DE TE IGEN! TE MARADNI FOGSZ ÉS BÍRNI FOGOD!

És ettől leszel te különb, mint azok, akik feladják. Több pénzed lesz, több eladásod, mert tudod, hogy a mergelt AH rengeteg potenciális vásárlót jelent, nem pedig néhány tucattal több eladót!

I love the smell of bloodbath in the morning

Gondoljunk bele, hogy mire számíthatunk.

  • Csökkenni fognak az árak, ezt borítékolhatjuk. Kevesebbért adhatjuk majd el a Jade Spirit enchantot, de hé! Hiszen az alapanyagok ára is csökkenni fog. Mit jelent ez, mi fog változni? Semmi. Nem fog sokat változni a vásárolt nyersanyag és az előállított termék közötti arány – vagyis a profit egy-egy eladáson. Olcsóbban adod el a cuccod, viszont olcsóbban is állítod elő. A haszon megmarad – vagy közel hasonló lesz az eddig megszokotthoz.

Apró széljegyzetként jegyzem meg: Akár az is előfordulhat, hogy időnként több hasznod lesz egy-egy eladáson, hiszen, most már az ellentétes frakció farmoló karaktereinek készletét is felvásárolhatod. 
Ez azért elég jól hangzik nem?

  • Számítani kell viszont arra, hogy a Daily Cycle fontosabb időpontjaiban komoly ellenállásba ütközhetünk. Az eddigieknél gyakoribb undercutra és repostolásra kell tehát felkészülni.
  • Azokon a szervereken, ahol a frakciók balansza nagyon eltolódott egy irányba, a közös AH árai a nagyobb frakció áraira fognak beállni. Ez azt jelenti, hogy abban a frakcióban, ahol sokkal többen vannak, nem lesz érzékelhető változás. Vagyis mondjuk úgy, komolyabb árzuhanásra nem kell számítani. Viszont az eddig kevesebb létszámú frakció goblinjai komoly árzuhanásra számíthatnak.
  • Azok a goblinok akik mergelt realmeken játszanak, már megtapasztalták, hogy milyen változások várhatóak majd. Pontosan ugyanaz – de minimum nagyon hasonló – helyzet fog előállni, mint a szerverek mergelésének következménye. Átjön több száz, több ezer játékos, nagy részük pedig így vagy úgy Ah-zni fog. Ha mergelt realmen játszol, gondold végig mennyit változott a helyzeted, ez a tapasztalat nagyon hasznos a számodra, előnyre tettél szert és előre készülhetsz a változásokra.

De nem eszik azt olyan forrón. Ez a hatalmas változás sokaknál fogja kiverni a biztosítékot. Biztos vagyok benne, hogy néhány, most nagyon aktív goblin fel fogja adni a harcot, mert egyszerűen nem akarja azt az idegrohamot átélni, ami szerinte következik ebből az egész dologból. Távol álljon tőlem, hogy úgy tűnjön, lenézem a kevésbé aktív vagy sikeres kereskedőket, de tény, hogy többen el fognak vérezni  a 6.0-ás patch életbe lépésekor. Azok, akik nem tudnak majd alkalmazkodni a piac méretének robbanásszerű megnövekedéséhez, fel fogják adni a harcot és szépen lassan kikopnak az AH-ból. Ne légy egy azok közül, akik csökkenteni fogják aktívságukat, mert idegesíti őket a nagyobb konkurencia. Nehéz lesz, de hidd el sokkal több pénzed lehet, ha kitartasz.

I can handle this, hold my beer!

Hogyan alkalmazkodjunk és készüljünk fel a változásokra?

Megmondom őszintén ez az egész hír még nekem is új. Engem is sokkhatásként ért, és sok dolog csak akkor fog kiderülni, amikor élesben fogjuk megtapasztalni. A cross faction AH ténye viszont már most előrevetít komoly változásokat:

  • Megszűnik az arbitrage – Azok, akik a frakciók közti árumozgatásból szerezték bevételük jelentős részét, most szívják a fogukat. A cross faction AH bevezetésével egy az egyben megszűnik annak a lehetősége, hogy megvegyünk valamit alli oldalon olcsón, hogy horda oldalon drágábban adjuk el. Ez vonatkozik minden ilyen manőverre, főleg a battle petekkel való kereskedésre.
  • Fellendülhet viszont a transmog piac. Hordások venni fogják a csak alliban eső itemeket és fordítva. Rövid időre megugorhat a kereslet a frakció specifikus armorok iránt. Most már nem lesz akadálya például annak, hogy allisként beszerezzünk egy Orgrimmar Guard felszerelést AH-ból. Ebből következik, hogy okos goblinok a mergelés előtt bevásárolnak frakció specifikus itemekből, hogy pár nap vagy pár hét múlva eladják azt a közös AH-ban jelentős profittal.
  • A patch megjelenéséhez közeledve fel tudunk készülni az ellentétes frakció áraiból. Számítanunk kell arra, hogy olcsóbbak, akár sokkal olcsóbbak lesznek a nyersanyagok. Így az utolsó időkben lehet, hogy már nem fogja megérni a megszokott árakon megvenni saját AH-ból a nyersanyagot, hanem kifizetődőbb lehet a mergelés után  olcsóbban beszerezni a szokásos 300 Sha Crystalt.
  • Másrész azoknak akik eddig csak ritkán AH-ztak, vagy időhiány miatt nem tudtak komolyabban kereskedni, más pénzforrás után kell nézniük. A kevés idővel rendelkezők arra számíthatnak, hogy töbször fog visszajönni AH-ból az egy-egy berakott daily CD itemjük, mert többen akarják majd eladni ugyanazt. Jó alternatív megoldás lehet változtatni a szokásokon és bevezetni a napirendbe egy-egy instafarmot a biztos bevétel érdekében.

Konklúzió

A cross faction AH jó dolog. Nehezebb lesz eladni valamit, de rengeteg új vásárló fog betérni a kis boltunkba. Nem szabad elfeledni, hogy most már nem a szerver egyik felének fogjuk eladni a dolgainkat, hanem már a szerver egésze ránk vár.

Ideje felkészülni!

Még jelentkezem…

6 hozzászólás

Szólj hozzá!