Készülj fel a Legion megjelenésére!

A prepatch alatt kipróbálhattuk a legionös piacok egy részét. A DH korai hozzáférés előrevetítette, hogy mi vár ránk a megjelenés után. Az elmúlt hetekben tapasztaltak működnek Legionben is. Az alábbiakban elmesélem, hogy én mit csináltam az elmúlt hetekben, hogy tippeket adjak Nektek. A pre patch sok lehetőséget hordoz(ott) magában és most először kicsiben megtapasztalhattuk azt, hogy mi vár ránk a közeljövőben. Az alábbi írás olyan tippeket tartalmaz, amikhez nem kell, hogy meglegyen Legion, hogy profitálhass te is…

Ahogy mondtam, sok lehetőség van pénzszerzésre – még úgy is, hogy elkaszálták a Garrison lényegét -, sőt összetett lehetőségek is vannak, amit rögtön meg is magyarázok, hogy mit jelent. A legjobb, ha két részre szedjük a pénzszerzési lehetőségeket, ugyanis goblinkodhatsz úgy, hogy a “kész terméket” adod el, de úgy is, hogy kiszolgálod azokat az embereket, akik a “kész terméket” állítják elő. Triviális példával élve, eladhatod “kész termékként” ezt: Runecloth cloakot, vagy ha nem szeretsz AH-zni, farmolhatod hozzá az alapanyagot.

De vágjunk is bele a lényegi részbe. Az alábbi pénzszerzési lehetőségek különösen ajánlottak és érdemes belekezdened nem csak most, de Legion után is:

Transmog piac

A Transmog itemekkel való kereskedés a reneszánszát éli. A pre patchben érkezett változás, hogy egy Appearences nevű felületen nyomon követhetjük, hogy mekkora gyűjteményünk van transmog itemekből. Azt is meg tudjuk nézni, hogy milyen itemek hiányoznak, ami akarva-akaratlanul is előhozza a panelen nézelődő játékosban azt az érzést, hogy “Nekem ez a vállas kell!”. És itt jövünk képbe mi, a goblinok. Mert mi vagyunk azok akik segítenek ennek a játékosnak megszerezni azt a vállast – és csak alig kérünk érte egy kis kupacka goldot. 🙂
Tehát a Transmog piac, nézzük hogyan működik most.

A pre patch hozta változások miatt rögtön több részre is oszthatjuk a transmog piacon végzett tevékenységet. Az alábbi pontok Legion megjelenés után is megállják a helyüket.

 • Elláthatjuk a Demon Huntereket Leather armorral, vagy
 • Koncentrálhatunk a Fashionista achievementre,
 • Emellett pedig végezhetjük a már megszokott transmog-készlet posztolását is.
 1.  Demon Hunter transmog
  Itt könnyű dolgunk van. Minden ami Leather armor, minden, ami nem takar túl sokat, és minden, ami szexi. Akármilyen lehetetlennek is tűnik, lesznek olyanok, akiknek ez lesz az első olyan karakterük, aki leathert visel. Nekik nincs más karakterektől kapott betanult transmogjuk még, és be fognak vásárolni a jobb darabokból. Természetesen raidekből fognak farmolni elsőként, azonban vannak world droppok és craftolt itemek, amiket csak AH-ból tudnak beszerezni. World drop például a Grizzly Jerkin, craftolt például a Warbear Harness vagy a White. Ne is fecséreljük tovább rá a szót, mindenki tudja miről beszélek.
 2. A Fashionista achievement hatalmas lehetőség nekünk, goblinoknak. 100-200 item kinézetét kell begyűjteni az adott slotra. A Legionre visszatérők komoly összegeket fognak kifizetni ha meg akarják szerezni a title-t, de már most is lehet a különböző slotra való itemekkel kereskedni. Az achievement-csokor külön részt kapott az achievement felületen a Collections/Appearances résznél, és az acheivementvadászok vérszemet kapnak azért, mert  3 chest, 2 cipő, és 10 shirt miatt szürke nekik az achi. A vásárlók a minél olcsóbb darabokat keresik (érthetően). Van azonban két slot is, amit biztosan nem gyűjtöttek az évek alatt. Ez pedig a back és a shirt slot (és persze a cipő és a csuklóvédő slot sem, de előző kettő a favorit). A Shirt slot csak a pre patch idejétől számít transmog slotnak, azaz a játékosok nagy részének egy vagy két darabnál nem volt több a bankjában. Shirtből 15-t kell összegyűjteni, és mit jelent ez? Viszik a shirtöket, mint a cukrot! Magyarul: Agyad el a shirtöket, mer az sok gold. Ha meg elfogyott gyártsad le a tailorral az utánpótlást. DE VILLÁMSZINTEN!
  Hasonló a helyzet a backekkel is, de minden slotra craftolhatsz egy kisebb készletnyi armort. Itt szintén két részre osztódik a piac. Lesznek az achievementvadászok (nekik jó a 40 goldos noname item is) és azok akiket nevezzünk mondjuk “Öltöztetőknek”. Ők nem feltétlenül a noname itemekre mennek, hanem a valódi transmogra, az armorkini-re, a szexi robe-ra, a spéci vállasra és a kivágott nadrágra. Ha rájuk akarsz koncentrálni akkor nézd végig az adott szakmád összes receptjét, nézd meg a karaktereden és tedd fel magadnak a kérdést. Jól/keményen/szexin/gyilkosul néznél ki egy hozzá illő szettben? Ha a válasz igen, craftolj le belőle kettőt. Az ilyen itemek jellemzően több ezer aranyba kerülnek, ezért nem fognak elmenni egyik percről a másikra. Például: item vagy az egyedi BS fegyverek, és persze minden spéci kinézetű BOE world vagy raid trash drop. (Megjegyzés, ha nincsenek szakmáid, de szeretsz farmolni, nézz ki enéhány crafting materialt, ami drágább és jól famolható. Meg fogják venni azokat is.)
 3. Érdemes újra átvizsgálni a szakmákat, mert felértékelődtek a transmog itemek. Magyarul: drágább lett nagyon sok item, az extravagáns kategória pedig még inkább. Van olyan leather robe, ami 40 ezer aranyért van AH-ban (na persze ezt nem biztos, hogy meg is veszik egyik napról a másikra). Használj Skillet vagy TradeSkillMaster addont, hogy összehasonlítsd a craftolási költséget az AH árral. A fenti két addon képes megmutatni az aktuális eladási árból származó profitot. A “ha lusta vagy Ah-zni, farmolj alapanyagot” elv itt is érvényes. A clothok, bőrök és ércek jól mennek, tonna számra veszik a transmog craftolók (én is). Nézz ki egy alapanyagot és farmolj belőle, az old world materialok nagyon jól mennek, a Ghost Iron Ore ára például a korábbi duplájára nőtt (<–célzott hirdetés).

Összegezve tehát: A transmog piac most pörög, új lehetőségeket kaptunk és boldog-boldogtalan transmogot vesz. Drágábbak lettek az amúgy is drága itemek, és jól mennek a gagyik is. Aki stackelte a Salvage Yard ládikákat, az most jól jár.

Személy szerint én elég jól jöttem ki a transmogok eladásából. Az első héten 128 ezer, a második héten pedig 59 ezer gold jött csak transmog itemek eladásával. A drága itemek mellett főként a shirtöket és a backeket vették. A Tailor karimmal gyártottam 10-10 darabot minden olyan shirtből és backből, amin legalább 50 arany haszon volt és folyamatosan pótoltam az eladott példányokat.

Ennyit a transmogról, jöjjön a következő eye candy, amit megint mindenki akar magának:

Tome of Illusons, fegyver enchant transmogok

A pre patch másik újdonsága, hogy a fegyver enchantok effektjeit transmogolhatjuk, azaz feltehetjük bármilyen fegyverre azokat az effekteket, amiket “betanultunk”. A Transmogos NPC-nél a fegyverek alatt lett egy kis pöcök, amire ha rányomsz, előjönnek az általad ismert effektek, és ezeket ráteheted a fegyverre. Azt ugye tudjuk, hogy van néhány elég jól kinéző weapon enchant, akinek vannak Illidan pengéi, még most is Mongoose-t pakolgat rá például. Mostantól az Enchanterek legyárthatják ezeket az effekteket, és eladhatják azokat. Nem scrollokra kell gondolni, hanem egyfajta gyűjteményekre. Például Vanilla enchantok, Outland enchantok, Pandaria enchatnok és így tovább. 8 verzió létezik jelenleg belőlük:

Ugyan a vásárlások első hulláma lecsengeni látszik, de kicsit sem túlzok akkor, ha azt mondom: Gyárts bármennyit, tuti el fogod adni rövid időn belül. A fegyver enchantokért megőrülnek a emberek, az első nap 9000 goldért simán vették őket, nem bírtam alapanyaggal a craftolást. A vásárlási láz még most is tart – persze enyhült valamelyest – és a Legionre visszatérő játékosok mind meg fogják venni ezeket a könyveket.  Mindegyik könyv megtanít 2-3-at a hozzá köthető enchantok közül.

Ha nincs kedved tökölni a Tome gyártással és annak figyelésével, hogy megint alád pakoltak e AH-ban, dönthetsz úgy, hogy ellátod a gyártókat. Azaz farmolod az alapanyagokat. Az alábbi képen láthatod, hogy melyik Tome-hoz milyen alapanyagok kellenek, egyes alapanyagok darabja több száz aranyba kerül, és egyszerre több gyártó is keresi a craftoláshoz hiányzó alapanyagokat. Érdemes átkutatnod a bankjaidat is old world materialok után, ha nem tervezed felhasználni őket most vagy a Legion kieg megjelenése első napjaiban valószínűleg beütő alapanyaghiány miatt jó áron adhatod el őket.

Tome of Illusion alapanyagokA Tome of Illusionökre később visszatérek egy külön cikkben.

Ezek a főbb pénzszerzési lehetőségek a prepatch idején és a Legion kezdetére vetítve old content szempontjából.  Hamarosan új cikkben taglalom a további, ám nem a legpörgősebb, legjövedelmezőbb lehetőségeket. Az első héten 170 ezer goldot szereztem a Tome-okból, Demon Hunterek kiszolgálásából (pl Burnished Essence) és ilyen-olyan eladásokból. A második hétre már nem emlékszem, de nem szépítek, jócskán elmaradt az előző hetitől. Lusta voltam Toy-t farmolni, nem foglalkoztam a raidelésbe magukat belevető DH-k teljes kiszolgálásával. Lehetett volna jobb is. Ilyenkor kellene azt mondanom, hogy igazából egy költözésen és lakásfelújításon kezdek végre túl lenni, de aki kifogásokat keres, az fontosabbnak tartja az alvást, mint a goldot. Olyat meg mi nem játszunk igaz? 😀

Hamarosan új bejegyzés várható, és folytatjuk a pre patch és a Legion kiegészítő kivesézését. Előljáróban:

 • Még pár napig farmolható a toy nevű toy, azután nem lesz megszerezhető jelenlegi tudásunk szerint.
 • Némi goldot összeszedhetsz azzal is, ha Mage Polymorph könyveket farmolsz.
 • És persze a Demon Hunterek kiszolgálásából nem maradhatnak ki flaskák, cooking kaják, item upgrade tokenek és a titkos favorit, a 6/6-os trinket és annak butább változata sem.

 

Még jelentkezem…

Szólj hozzá!