Friss hírek a WoD professionokról

Ugyan a Warlords of Draenor szakmáiról még korántsem lehet tudni mindent (szerintem a fejlesztők sincsenek tisztában a részletekkel). Mégis a legutóbbi alpha buildbe már említésre méltó adagnyi információ került be. Ezeket fogjuk most sorra venni a WoWhead segítségével.

Korábban már pedzegettük a témát, a nem is olyan régi cikket itt találod.
Fontos megjegyezni, hogy az még csak nem is béta állapot, hanem alpha, mégis a tapasztalat azt mutatja, hogy a buildekbe bekerült spellek, változások már eldöntöttnek mondhatók és csak a számok, cooldownok és apróbb változtatások várhatók. Tervezéshez kitűnő alapot adnak.

Ideje újra megvizsgálni a szakmákat a legfrissebb információkkal kiegészítve.

/Mielőtt belekezdenénk, figyelmeztetni szeretnék mindenkit. Negyedik napja inkább nincs netem, mint van és még csak most fognak kijönni szerelni, ezért enyhe tudathasadásos tünetek jelentkezhetnek írás közben. Legalábbis Teodoro szólt a fejemben, hogy neki is lesz véleménye./

Általános informácók szakmákról

 • A szakmáktól elvették a combatban előnyös bónuszokat. Ezzel a fejlesztők szeretnék elérni, hogy a szakmák kiválasztásánál inkább azok szimpatikussága döntsön, mintsem a játékban nyújtott előnyük érvényesüljön.
 • A healing potik és a Healthstone-ok immár azonos CD-n lesznek.
 • A movement speedet növelő enchantok a korbbi 8% helyett már 10%-al fogják növelni a sebeséget.
 • 700 lesz a maximális elérhető skill
 • A Garrison épületei hatással lesznek a szakmákra. Nyersanyagot termelnek és különböző bónuszokat is ajánlanak a szakma és a hozzá tartozó épület párosításával. Ezen kívül a szakmák épületei különféle specializációkat kapnak. Például a Bánya specializálódhat arra, hogy extra ore-t termeljen, vagy rare gemeket szedhessünk ki az ércek közül. A Garrison épületeiről itt találhatsz egy korai állapotú leírást.

Alchemy

Alchemy receptek

Flaskák:

 • A flaskák két tierre osztódnak. A flaskákból lesz normál és Greater verzió is. A normál verzió 400, a Greater pedig 500 statot fog adni.
 • A Greater flaska elkészítéséhez többek közt szükség lesz egy normál flaskára is alapanyagként.

Normál flaskák receptje:

Greater flaska receptje:

Potionok:

 • A különböző primary statokat boostoló potionok 2000 statot fognak adni 25 secre, pl:  Draenor Agility Potion

A megszokott potion fajták WoD-os megfelelői:

 Potion of LuckDraenor Treasure Finding Potion
 Alchemist’s RejuvenationDraenor Rejuvenation Potion
 Master Mana PotionDraenor Mana Potion
 Potion of FocusDraenor Channeled Mana Potion

 • A poticraftolás egyik alapanyagát, a Crescent Oil-t vendortól is megvehetjük, de alchemy-vel  is készíthető.

Alchemy-t érintő Garrison specializációk (Alchemy Lab)

 • Student Lab – Egy gyakornokot fogadsz az Alchemy Labba, aki naponta néhány potiont termel neked.
 • Transmutation – Transmutálásra speciálod az épületet, így megnövekszik a naponta termelhető Metamorphic Crystalok száma.
 • Elixir – Az alchemy folyamatok katalizálására specializálod az épületet így megnövekszik a naponta termelhető Alchemical Catalystek száma.

Archeology

Blacksmithing

A craftolható itemek 3 tierre bontódnak:

Vagyis egy itemből (mondjuk chestből) lesz egy „alap” verzió és két upgrade. Hasonlóan a Thunder Isle-n craftolható fegyverekhez. A Draenic Steelnél erősebb lesz a Megerősített Draenic Steel, és annál is erősebb lesz az Elképesztően Megerősített Draenic Steel – Teodoro.

Ahhoz, hogy legyárthasd a következő tiert, szükséged lesz az előző tier egy darabjára is.

Példa egy top tier item elkszítésére:

Összesen: Crucible Steel Ingot x 140, Blackrock Steel Ingot x 56

Ez egy slot maxra upgradelve. Ha összegyűjtöd az egész szettet, tiéd lesz az Elképesztően Megerősített templom minden kincse és megnyílik előtted az Univerzum elképesztő tudása, ráadásul megerősítve. – Teodoro.

/Vissza menjél… Baszki! – Norton /

Az eszméletlen alapanyag-szükségletet kikerülhetjük és chestet például rögtön upgradelhetünk Draenic Steelről Megerősített Draenic Steelre a Draenic Steel Breastplate Reinforcement Kit segítségével.
Várható, hogy több armor slotra lesz ilyen upgrade lehetőség, egyelőre csak ezt az egyet találtuk meg.

Draenic Steel Bar-t készíthetünk a Blacksmithing Daily Cooldown Targetting nevű daily CD-vel. Ennek biztos találnak majd valami kifejezőbb nevet, mondjuk a Megerősített Kovács Napi Elképesztő Ténykedési Targetolása- Teodoro.

Blacksmithinget érintő Garrison specializációk (The Forge)

 • Blackrock – Több Blackrock Ore.
 • True Iron – Több True Iron Ore.

 

Cooking

 • Szintén két tierre bomlanak a receptek. A gyengébb verzió 125 statot növel és egy darab hús/hal kell a gyártáshozAz erősebb verzió 15 statöt növel és gyártásához szükség van két darab gyengébb verzióhoz és egy virághoz.

 

Enchanting

 • Fun item: Enchanted Dust. A Halloween eventban használt jók a fogaid Laci mintájára, az enchanter megfelelője: jó a tested Laci! – Teodoro

Enchantingot érintő Garrison specializációk még nem ismertek (Enchanter’s Study)

 

Engineering

 • Ismét lesznek engi szemüvegek. Ilvl 625, 650, és 675
 • Jeeves reinkarnációját Walternak fogják hívni
 • A Shrediron’s Face Shredder fegyver is elérhető lesz ilvl 650, 675, és 700 verzióban
 • Az új postaláda a GUMM-E lesz, és az Ultimate Gnomish Army Knife is a régi svájci bicska továbbfejlesztett verziója. Mindkettő eladható lesz és használatához nem fog kelleni Engineering.
 • Segítő Stealthman segít nekünk a bajban és lopakodhatunk vele egy rövid ideig.
 • Neural Silencer 12 órára megvéd minket a köcsög túlbuzgó Leap of Faithel szórakozó priestektől.

Engineeringet érintő Garrison specializációk még nem ismertek (Engineering Works)

Fishing

 • Csajozós horgász item a “Fragrant” Pheromone Fish, amivel egy barátod Fishing skilljét növelheted. Igazi csajmágnes, csak odamész a csajhoz és azt mondod: “Ha jó leszel, használom rajtad a feromonos ficánkolómat.” Tuti siker! – Teodoro
 • A tökfelesleges időhúzás bonyolítás jegyében a kifogható halak is 3 tierre oszlanak. Skillünktől függően kifoghatjuk adott hal gyérebb, normál, vagy szuperbitang verzióját.
 • Draenor egyes halait csak különböző csalikkal lehet majd kifogni. Ráadásul a fogás „minősége” is a skillünktől függ. Például a Nagrandban fogható Fat Sleeper képtelen ellenállni az édes ízeknek, ezért kifogásához Fat Sleeper Bait ajánlott, ami egy fánk.

Tehát lényegében a fishing úgy fog kinézni, hogy egy bizonyos hal kifogásához bizonyos megyékben kell horgásznunk és bizonyos csalit használva a skillünktől függően eltérő minőségű kapásunk lesz. A halak „kinyithatóak” és a minőségüktől függően találjuk meg bennük a husit, amit Cookinggal felhasználhatunk.

Én azért minden kapáshoz rendelnék egy csak raidben teljesíthető questet, mert ez így túl egyszerű. Ha megcsinálod a questet és leadtál 452 Runeclothot az ellenkező frakció fővárosának közepén található NPC-nél, akihez nem mehetsz oda stealthelve, akkor kifoghatod a halat, ha 6-ost dobtál a kockával. Aztán vissza a következő kapásért. – Teodoro.

 • De semmi gond, mert egy Parasitic Starfishsel képen vágva egy barátodat, levezetheted az idegőrlő horgászatot. Tudod… a nyugalom sportját.

Fishinget érintő Garrison specializációk (Fishing Shack)

 • Fish Shipment – Naponta szállít friss halakat
 • Fishing for Bait – Nagyban megnöveli az esélyét, hogy csalikat találj, miközben a Garrison vizeiben horgászol
 • Cavedweller – Esélyed lesz a Frostdeep Minnow’s kifogására a Garrison vizeiből. Ez valószínüleg a Frostdeep Cavedweller nevű petet fogja megidézni

 

Herbalism

Új virágok:

 • Az 5.3-as patch hozta változások továbbra is élnek. Már skilltől függetlenül leszedhető bármilyen virág, viszont a loot a skillünk függvénye lesz. Alacsony skillel a mostanihoz hasonlóan, Szirmokat fogunk lootolni, 10 Sziromból lehet előállítani egy virágot.

Herbalismot érintő Garrison specializációk (Herb Garden)

 • Orchard – Rare gyümölcsöt termű gyümölcsöst ültetsz a Garrisonodba
 • Mechanical Picker – a kertből automatikusan szedi le a virágokat.

 

Inscription

Előállítási költsége:

 • A minden kiegészítő elején rendkívül keresett Darkmoon Cardok tehát ismét visszaköszönnek. Érdekesség viszont, hogy megváltozott az alapanyagigényük. Mists of Pandariában egy Darkmoon kártya elkészítéséhez szükség volt egy Scroll of Wisdomra, ami a scribe-ok daily CD-je volt. A WoD-os alapanyagigény nem azt sugallja, hogy ez változni fog a következő kiegészítőben. Sőt, mi több, furcsa az is, hogy az Ink rare lesz. Komoly változásra számíthatunk tehát a scribe szakmában, és úgy tűnik már nem kell több scribe karaktert tartani, hogy kihasználjuk a Darkmoon kártyák iránti magas igényeket. Ettől függetlenül nem mondanám, hogy töröljük a szakmát a második-harmadik altunknál, mert még mindig homály fedi az Insription jövőbeli működésének részleteit.
 • Egy spellt már nem erősíthetünk/változtathatunk meg két glyphel. Vagyis már nem használhatunk két glyphet ugyanarra a képességre. A glyphek egy része eltűnik mert automatikusan fogják megtanulni a karakterek, cserébe rengeteg új glyphet kapunk.

Inscriptiont érintő Garrison specializációk még nem ismertek (Scribe’s Quarters)

Jewelcrafting

JC fronton szinte semmi új hír.

 • Mint tudjuk, kevesebb gemslot lesz az itemeken. A hiányt kompenzálandó a Blizzard biztosított mindenkit, hogy a JC-sek más dolgokat is gyárthatnak majd a gemeken kívül. Egyelőre ennyit tudni erről.

 • WoD-ban nem lesznek sem meta gemek, sem socket bónuszok sem pedig primary statod adó gemek.
 • Nem lesznek garantáltan socketes itemek a WoD-ban. A kieső itemeken random elosztásban lesznek a statok és ebbe az is beletartozik, hogy az épp esett item socketes e vagy sem.

Jewelcraftingot érintő Garrison specializációk még nem ismertek (Gem Boutique)

Leatherworking és Skinning

 • A Skinning is átalakul a Herbalismhoz és a Mininghoz hasonlóan, vagyis immár skilltől függetlenül nyúzhatjuk az állatokat. Alacsony szinten „foszlányok” fognak esni és ugyanúgy 10 darabból lehet egy teljes értékű bőrt csinálni. Pl: Wind Scale Fragment

Leatherworkinget  érintő Garrison specializációk még nem ismertek (The Tannery)

Mining

 • Blackrock Crucible kell ,hogy Blackrock Ingott  vagy Draenor Steel Ingotot készítsünk.
 • A Strange Meteorite úgy tűnik valami joker lesz. A leírása és a spell alapján erre lehet következtetni.
 • A Mining is átalakul a Herbalismhoz és a Skinning hasonlóan, vagyis immár skilltől függetlenül bányászhatunk. Alacsony szinten ércdarabkák fognak esni és ugyanúgy 10 darabból lehet egy teljes értékű ore-t csinálni.

Miningot érintő Garrison specializációk (Mine)

 • Blackrock Mining Cart – Esély nyílik extra ore-okkal teli Blackrock Mining Cart találására.
 • Gemfinding – A Garrisonban lévő bányák rare gemeket dobálhatnak.

 

Tailoring

Tailoringot érintő Garrison specializációk még nem ismertek (Tailoring Emporium)

Ez mind.

Összegzés:

Amint látszik, a szakmák erőteljesen félkészek és még rengeteg változás várható. Ilyenkor azt mondanám, hogy már régen kész-közeli állapotban vannak a szakmák, csak még nem tudjuk. Sajnos ennél a kiegészítőnél nem érzem ezt. Jól észrevehető, hogy foggal-körömmel próbálják fenntartani a rajongók érdeklődését, nyomni a híreket mindenáron. (elbénázott motorépítő websorozat, kasztmagyarázó videók stb) Ebből következtetek arra, hogy ha készen lennének a szakmák, akkor fáklyás felvonulások közepette kürtölnék szét a világban, hogy mennyit haladtak a kiegészítővel. De nem ez történik. Tervezni viszont lehet, egyes szakmáknál már jól körvonalazódik, hogy a fejlesztők merre szeretnének haladni. Kiváncsian várom a következő adat alpha patch note-ot.

Hülye vagy Norton, agyadra ment a spekuláció – Teodoro

Lehet.

Még jelentkezem…

2 hozzászólás

Szólj hozzá!