Cataclysm zárás – első gondolatok

A pandás hírek áradata egyben jelzi azt is, hogy a Cataclysm az utolsókat rúgja. Már nem lesznek új patchek/változtatások, amikre új stratégiákat lehetne építeni. Egyes Catás matériák iránt csökkenni fog a kereslet, mások pedig újra virágkorukat élhetik majd az új kiegészítő megjelenésével. Az állóvizet már nem tudjuk felkavarni, ideje átmenni gyűjtögető üzemmódba és a lehető legtöbbet kicsikarni a Catából maradt időből.

Azt már biztos észrevettétek, hogy egyes piacokon csökkent az eladók száma. Valamiért már nincs annyi AH PVP mostanában, néhány eddig gyakori név a friendlistről pedig napok/hetek óta hiányzik. Ez az ilyenkor szokásos játékosszám-csökkenésnek tudható be. Egy kiegészítő vége felé csökken az aktív játékosok száma, sokan ráunnak a játékra, mások új content híján pihentetik a WoW-ot az új kiegészítő érkezéséig.
Nincs ez másképp most sem, hetek óta tapasztalható a legtöbb piacon az árak csökkenése, és akár hiszitek akár nem, még csak most fognak igazán csökkeni az árak. Amint realizálódik a játékosok nagy részében a “Hell, it’s about time!” effektus, elkezdik kiárulni a megmaradt készleteiket, attól félve, hogy rájuk szárad.
Hatalmas hibát követnek el, bagóért adnak túl később értékes dolgokon.

Vegyük példának a Carneliant vagy az ore-okat. A Carnelian ára elkezdett zuhanni és Obsidium és Elementium ore-ból is egyre gyakoribb az olcsó tétel. Carnelianból például majd 400-t vettem féláron az elmúlt 3 napban. De a virágok és a különböző Volatile változatok ára is egyre jobban csökken. Megjelentek az eddig – a biztonság kedvéért – mindent elpakolgató játékosok és a meggondolatlan AH goblinok, akik felhalmoztak sok száz alapanyagot és egyéb árut. Félve attól, hogy rajtuk marad a készletük nagy része, ki fogják árulni őket. Sok itemet nevetséges áron is akár.

Közeledik tehát az az időszak, amikor mi, goblinok bevásárolhatunk ismét és egy csinos kis raktárkészletet tehetünk el a Mists of Pandaria első hónapjaira. Ha megjelenik az új kiegészítő, a frissen megtanult enchantok/fegyverek/armorok/flaskák és egyebek iszonyú drágák lesznek az átlagos játékosok számára, éppen ezért a Cataclysmban megszokott tételek kiszórásával ismét egy 4.3-as patch első napjaiban megtapasztalt vásárlási lázat lovagolhatunk meg.

Ahogy az idő múlik, egyre jobban változni fog a kereslet – kínálat aránya minden szerveren. Bár a szerverek más és más gazdasági élettel rendelkeznek,  de szerencsére léteznek univerzális itemek, melyekről már most megjósolható, hogyan változik az értékük a jövőben.

Biztosra lehet venni például, hogy a szakmákat húzni akaró játékosok minél olcsóbban akarják megúszni, ezért addig húzzák a skillt a catás alapanyagokból, amíg csak lehetséges.
Jó stratégiának mondható tehát a még skillt adó receptek (csakis a sárgák!) nyersanyagainak begyűjtése és az első napokban való eladása. Ilyen például az Engineering szakmát tekintve a Gnomish X-Ray Scope a maga minimális alapanyagigényével.

De lássunk egy rövid listát azokról az itemekről, amik iránt biztosan megnő a kereslet MoP megjelenése után:

  • A különböző táskák. Úgy, mint Netherweave, Frostweave, és az Embersilk Bag. A frissen indult pandák a lehető legnagyobb táskákat fogják igényelni, hogy legyen hova pakolni azt a rengeteg kaját, amit megesznek két disznó megölése között. (Amit persze megsütnek és megint megesznek.) A legkelendőbb a három táska közül természetesen a Netherweave Bag lesz, de álljunk meg egy pillanatra. A különböző gold guide-ok és “Hogyan legyél gazdag? – Én megmutatom neked wazze” tipúsú blogok elszaporodásával (ez aztán az önirónia) egyre több játékos engedheti meg magának, hogy ne csak a táskák legkisebb verziójával számoljon. Érdemes tehát egyik szemünket a másik két verzió árán tartani. Természetesen, ha nincs tailor altod, az alapanyagok eladásával is bődületes pénzt kereshetsz. Csak nézd meg a Frostweave Cloth árát a szervereden.

A táskák egy másik fajtája a különböző profession bagek, melyekből a – leggyorsabb szintezés miatt – gyűjtögető szakmákat felvett pandák előszeretettel fognak vásárolni egy – egy darabot.

  • Vanity Itemek. A gazdag játékosokat késztetni fogja, hogy a Cataclysm kiegészítő alatt összeharácsolt vagyonuk egy részét luxusra költsék. Petekre, mountokra stb. Tapasztalatból mondom, én is ilyen vagyok. Sosem értem el az 1 milliót egyösszegben mert minden hülyeséget megveszek kerüljön bármibe. 🙂 Lesznek, akik most már rááldoznak nagyobb összegeket egy-egy drága petre/mountra vagy a virágkorukat élő transmogrification itemekre. Ne feledjétek, hogy MoP beköszöntével aktivizálódik a Pet Battle System, ami meg fogja sokszorozni a pet-eladásokat.
  • BOA enchantok. Ezt szerintem nem kell magyarázni. Kapkodni fogják a heirloom enchantokat. Úgy fogják a pénzt költeni rájuk, mint első éves egyetemista a pótvizsgákra. Ha nem lennél enchanter, ajánlom a farmolható enchant-alapanyagok gyűjtögetését, mint az Essence of Air. Egy tippet egy korábbi posztban is olvashatsz.
  • Utolsónak hagytam a glypheket. Ha emlékezetem nem csal, akkor a Blizzard jelezte, hogy a glyphrendszer átalakításra kerül a kiegészítőben. Ha az alapokat tekintve úgy marad minden, ahogy most van, akkor csúcsokat dönthet a glyphekkel foglalkozók bevétele. Bár a cikk a MoP press event hír-embargója lejárta előtt íródott. Mire ezt olvassátok, lehet már többet fogunk tudni a változásokat illetően. Szóval a másik szemeteket tartsátok a híreken és aszerint viszonyuljatok a dologhoz. Cata ideje alatt ugyanúgy jól fognak menni a glyphek, mint eddig… sőt. Mivel egyre több ember kezdi unni a játékot, egyre többen fognak egy új altot indítani. Az új altok pedig a táskák/enchantok mellett glyphekre is szomjazni fognak.

Nézzük azokat az itemeket, amiknek az ára jó eséllyel csökkeni fog az elkövetkező hónapokban.

  • Ore fajták. A csökkenő játékosszám érinteni fogja a nagy tételben vásárlók rétegét is. Egyre több visszamaradt készlet fog visszamaradni a visszamaradó játékosok visszamaradó táskáiban. Ez azt jelenti, hogy a megnövekedett kínálat hatására egyre csökkeni fog az Obsidium és Elementium Ore ára, hiszen egyre többen akarják majd pánikszerűen kiszórni a régi anyagokat, de mivel nem veszik annyian őket mint eddig; folyamatosan undercuttolni fogják egymást az eladók.
  • JC nyers gemek. Sokkal többen ülnek 4-500 zöld nyers gemen, mint gondolnátok. Ők majd eszeveszetten próbálják kiszórni őket. Mindegy mennyiért, csak vigyék őket hozzáállással. Ha meg tudod oldani hogy a nyers gemekből gyűrűket és nyakláncokat gyárts, azokat pedig szét is tudod szedni (JC és/vagy enchanter karakterek), akkor csapj le az alkalmi vételekre. A belőlük nyert enchant alapanyagok ára sokszorosa lesz a mainak (lásd Infinite Dust most), emellett MoP startolása után hetekig/hónapokig a Catás enchant scrollokat fogja venni a játékosok nagyobb része a pandás verzió helyett.
  • Volatile fajták. A legtöbb ember értéktelennek fogja tartani őket. Viszont mégis jelentős szerepük lesz MoP start idején a szakmák húzásában. Érdemes beraktározni tehát az alkalmi vételekből. Itt viszont fontos a mértékletesség, ha túl sokat vásárolsz fel, biztos rajtad marad egy része.
  • Virágok. Szintén, mint a 3. pont. Alchemy és Inscription húzáshoz elengedhetetlen nyersanyagok. A virágok piacán már most is érezhető a túlkínálat jelensége. A botok még mindig ezeket farmolják és pakolják be, megpróbálva az utolsó garast is kinyerni a jelenlegi kiegészítőből. Ezen kívül rengeteg játékos inkább farmer beállítottságú, ők nem akarnak AH-zni és a pénzüket farmolásból szerzik. Ők is tapasztalni fogják, hogy egyre több eladatlan árú várja őket másnap a postaládájukban, és pár ilyen alkalom után pánikba esnek. Ilyenkor ők is minél hamarabb próbálnak majd túltenni a készleten, hiszen napi rutinjuk a farmolás, és az előző nap összeszedett pár stack virág mellett pénzzé kell tenniük az eladatlan virágokat is. Ahogy mondtam, napi rutinjuk a farmolás, tehát egyre növekedni fog a készletük és ezért inkább alámennek a szokott árnak, csak nehogy rájuk száradjon a készlet. Ezért a virágok piacán is várható az árak erős csökkenése.

Lesz még szó a MoP-ra való felkészülésről és a Cataclysmtől való búcsúzásról. Addig is: ha egy adott itemről szeretnétek eldönteni, hogy vajon mennyit érhet, nézzétek meg a WotLK-es megfelelőjét. Jó támpontot adhat a spekulációkhoz.

Mostanában megszaporodtak a blogos emailre kapott levelek is, köszi mindenkinek, aki írt. Mindig nagyon jó őket olvasni és sokat segítenek ihlet-szegény napokon 🙂 Talán egyszer tartunk egy “Norti bácsi levelesládája” napot is. Majd jól elénekeljük a Kumbaya-t! 🙂

Ne feledjétek a mottót: “Tanuld meg a játékszabályokat aztán már csak játszanod kell – persze mindenkinél jobban!” (Albert Einstein)

Még jelentkezem…

2 hozzászólás

Szólj hozzá!