Cataclysm évértékelő 2011

Ismét öregebb lett mindenki egy évvel. Ilyenkor trendi dolog évértékelő írásokat gyártani. Ne fogja ránk senki, hogy maradiak vagyunk, nézzük át mi is az előző évet. Nincs is annál jobb, mikor egy pöpetnyi fahéjjal megbolondított, forró ír kávét szürcsölgetve merenghetsz el az óéven.

Megéltünk három patchet, a velük járó undercutting vérfürdőket, gyermeki izgalommal bontogattuk a négymillió, goldtól duzzadó leveleket, de valahogy mégsem volt ugyanaz, mint régen. Úgy érzem nem vagyok egyedül azzal a keserű gondolattal: Valami elmúlt, valami hiányzik.

Nem, nem halt meg a WoW, sőt, szerintem az éppen két évvel ezelőtt bevezetett Dungeon Finder óta csak jó dolgok történtek a játékkal (nagyrészt). De abban a (bal)szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem magát a játékot, csupán a számunkra legkedvesebb részét kell figyelembe venni memorandumomban. Balszerencsés, hisz ilyen lagymatag év talán még nem is volt. Az (egy korábbi cikk kapcsán említett) önjelölt blog-császárok megjelenésével erősen felhígult a témával foglalkozó community. Sokan átestek a ló túloldalára és az általuk közvetített üzenet sem mindig volt…. (hogy is mondjam) fair. Egyes oldalakon minőségi írások helyét átvették a common sense-szerű látszi-posztok, az új bloggerek versenyt csináltak egymás lehúzásából. A legrosszabb az, hogy ehhez csatlakozott pár régi blogger is, akik évek/hónapok kemény munkájával vívták ki a tiszteletet csak azért, hogy nevetséges húzásokkal végleg lejárassák magukat. (Szándékosan kerülöm a nevesítést és a konkrét példákat.)

De félre a negatív gondolatokkal! Volt nekünk egy 2011-es évünk, csomócsomó újdonság a játékban, rengeteg új tárgy és kihívás jelent meg az évben, és bizony volt alkalmunk csodálkozni is. Hálátlan feladat lenne arra vállalkozni, hogy egy szóval írjuk le a játék elmúlt egy évét, nem is tudnék találni olyan szót, ami megfelelően jellemezné 2011-et. Talán a casual-core szó illene legjobban a játék vizsgált időszakára. Számos változtatása célozta meg ezt a játékos réteget (Firelands daily hub és Raid Finder, hogy csak kettőt említsek). A Blizzard tökéletes koncepcióval töltötte ki a pötyögésnél komolyabbra vágyó, de a megfelelő körülményekkel nem rendelkező játékosok idejét. Az év folyamán megjelenő foltok pedig egyre érdekesebbek lettek goblin szemmel is.

Emlékszünk 4.1-re?

Nem? Na jó, talán ez még megbocsátható. A kiegészítő első komoly javítócsomagja nem vett le senkit a lábáról. Az emlékezetünkbe vésődő pillanatok közül a legélesebb valószínűleg az, amikor próbáljuk elmagyarázni: a “tűz” most takony és nem piros, hanem zöld. Hát… voltak akik megértették. Zul’ Gurub töltőképernyőjének megjelenésére sokunk rezzent össze, főleg a patch elején. Ez a javítás valahogy nem hozta a várva várt gazdagodást. Az instákban eső BOE lilákért elkérhető összeg hamar a Maelstrom kristályok ára alá esett, meglepően gyakran lehetett találni AH-ban disenchantért kiáltó zul-epic tárgyakat. A patch szép csendben kihúzta a maga idejét, mohón csaptunk le az olcsón fellelhető Pyrite Ore aukciókra és kaján vigyorral készültünk az epic gemek bevezetésére.

4.2?

“Na bumm, nincs epic gem. Sebaj majd 4.3-ban berakják a fiúk, akkor aztán veszek egy Ferrari-t.” – gondolták az optimista goblinok miközben próbálták felszedni a padlóról a gem piacot és hűtötték az egér füstölgő bal gombját a rengeteg back enchant scroll gyártás közben. Az érkezés tökéletes időzítésének is köszönhetően (a nyári szünet idején élesítették a patchet) megtöbbszöröződött a postázóban dolgozó fiúk munkája. Firelands történetmesélő küldetéseit hamar felfedezte mindenki (fél óra alatt szerezhettünk egy ilvl 365-ös backet), emiatt megugrott a különböző back enchantok iránti kereslet. Az idő múlásával pedig a többi, Molten Front fázisaiból és persze az új raidből megszerezhető epic itemekhez kapcsolódó termékek érezhető javulást hoztak az eladások számában. Mégis a patch igazán nagy dobása a Blizzard figyelmetlenségének volt köszönhető: némi tehetséggel megáldott szerencsés kasztú játékosok unalomig farmolhatták Firelands trash mobjait nem kevés haszonra szert téve. A patch hozta igény a különböző kiegészítőkre (gem, leg armor stb) hónapokkal a megjelenés után sem csökkent jelentősen, köszönhetően Firelands casual barátabb megalkotásának. De mi goblinok már magunk mögött hagytuk régen 4.2-t és esténként Pyrite prospectért imádkozva vártuk Deathwing eljövetelét.

Deathwing november végén be is robbant a monitorunkra, bár inkább volt ez pukkanás, mintsem leg armorokat és robe-okat leszaggató detonáció. A piritről kiderült, hogy hű maradt másik nevéhez. A 4.3-as folt legjobban várt újítása a Raid Finder az első perctől maximális fordulatszámon pörgött. Ezrek, tízezrek vetették rá magukat az új feature nyújtotta élményekre (és persze lootokra). Az év – és most már mondhatjuk, hogy a kiegészítő – legjobban sikerült foltja volt ez. A casual játékosok felé irányuló nagyobb figyelem a goblin közösségnek is kedvezett. Halványuló emlékeim bizonytalan tudatában mondhatom: Soha ilyen mértékű kereslet nem volt tapasztalható az item enchantmentek piacán. A nadrág kiegészítőket vitték, mint a cukrot, a scrollokat vitték mint a Call of Duty-t, a gemekre meg nincs is megfelelő kifejezés; az orbitális megainvázió meg sem közelíti azt az eladás-cunamit, amit az elmúlt hetekben tapasztaltak a kitartó AH huszárok. Érdekes, hogy még most sem ült el az upgrade-k iránti igény, legyen szó akárhány legyártott Inferno Ruby-ról, a nap végére tuti egy sem marad. Hasonló a helyzet a többi áru piacán is. Bár a patch nyújtotta újdonság varázsa elmúlni látszik, de az új 5 fős dungeonok felvezető küldetései a Raid Finderrel karöltve gondoskodni fognak az utánpótlásról. A Pandariát előkészítő 5.0-s patch megjelenéséig ez marad a legkomolyabb lehetőség, amiből profitálni fogunk. A fejlesztők ezen húzása elérte, hogy a 23. altunkkal is foglalkozzunk és költsünk rá… ugyan ki ne gemelne fel egy hozzávágott tier szettitemet.

Mire számíthatunk az új évben?

Egyáltalán nem olyan rossz a helyzet, mint azt a lottó ötösben is negatívumot kereső játékosok szeretik hangoztatni. Nyílván különböző véleménnyel van a játékról mindenki, szerintem jó irányba haladunk goblin szemszögből vizsgálva az elmúlt egy évet. Viszonylag biztonsággal jósolható meg a Blizzard jövőre vonatkozó tervei. Tisztán kirajzolódni látszik egy olyan konstrukció, ami a napi pár óra játékidőből gazdálkodó dolgozó ember és a még iskolába járó fiatalok (tehát az előfizetők nagyobb része) rétegére hangsúlyosabban fog építeni. “World of Casualcraft, Rogues do it from… nvm cancelled account” és hasonló transzparensek azért nem fognak megjelenni, mert a WoW-val együtt felnőtt egy generáció. Az akkor még hardcore módon raidelő-farmoló-raidelő játékosállomány bevonult az íróasztal mögé dolgozni, az új játékosokat pedig már nem fogja beszippantani az a légkör, amit átélve képesek voltunk hajnali kettőig püfölni azt a hülye bosst; már nincs annyi szabad idő. Ezt a fejlesztők is felismerték, én ezzel magyarázom azt, hogy egyre könnyebb megszerezni a régen oly elérhetetlen javakat. A Raid Finder bevezetésével nyitottak ezen játékosok felé, és tudjuk/tapasztaljuk mennyire népszerű ez a feature. Ha egy picit lenyugszunk és egy másik oldalról vizsgáljuk a dolgot, már nem is tűnik olyan rossznak a helyzet. Több ember jut le raidre, a több ember több lootot visz, a több loot pedig növeli az igényt a különböző item kiegészítőkre. Több ember fog BOE epicet venni, hogy átugorja a régi heroicok szakaszát és mehessen egyből a 4.3-as instákba. Tudjuk, hogy a pandákkal tovább kíván haladni a Blizzard ezen a vonalon. Ez pedig nekünk jó, hisz több pénzünk lesz.

Szóval akkor értékelném az elmúlt évet:

A 2011-es év…

legnagyobb bakija?
Taréj. Ezt a nevet kapta tőlem a 125 ezer aranyért vásárolt szuper vízi mountom, ami csöppet sem gyorsabb a teknősömnél, ráadásul csak víz alatt működik. Maximum a három taréj látszik ki a vízből különben dismountol, szóval flexelni se lehet vele. Jobban utána kellett volna olvasnom anno. 🙂

legdrágább aukciója?
Itt nincs semmi érdekes: néhány chopper és Blockade’s Lost Shield vezeti a listát.

legemlékezetesebb pillanata?
Sok jó pillanat volt, ide tudnám sorolni a ragequit whispereket, de egyértelműen a Swift Spectral Tiger megszerzése.

legnagyobb eseménye?
Számomra 4.3 első napja; évek óta nem tapasztalt érzések jártak át.

“FU Blizz” pillanata?
Ez könnyű: Taréj! 😀

facepalmja? 
Tegnap jöttem rá, hogy Throw weaponra is lehet mérget kenni. Mióta van ez így?

Mi az amit nem tettem meg 2011-ben, de mindenképp sort kerítek rá 2012-ben?
Firelands clear és Azzinoth OH.

Még jelentkezem…

Szólj hozzá!