A Blizzcon goblin hírei

Lassan csepegnek az infók a Legion kiegészítőről. A Blizzconon a sok új infó mellett végre minket is érdeklő részletek is kiderültek. Nézzük, hogy mit tudhattunk meg a szakmákról.

Sokat kellett várni, mire végre valami kiderült a Legion kiegészítőről. A legfontosabb információ, hogy a Legion 2016. nyárán fog megjelenni (de legkésőbb szeptember végén).

Szerencsére a Blizzconon (A BlizzFeeden élőben közvetítettünk szinte az egész rendezvényt) megosztottak néhány  információt a szakmákról, így hivatalosan is elindulhat a Legion spekuláció.

Lássuk, hogy miket osztottak meg velünk a napokban.

Általános

 • Már régen tudjuk, hogy a szakmákkal mostohán bántak a Warlordsban, az új kiegészítőben teljesen átdolgozzák a rendszert. Sokkal több “tennivalónk” lesz.
 • A recepteket (vagy egy részüket) nem csak úgy megtanuljuk majd, hanem ki kell mennünk a nagy világba és küldetésláncok útján tanulhatjuk meg őket.

A Blizzardos srác így magyarázta:

Tegyük fel, hogy Tailor vagy és megtanulod egy új robe receptjét Dalaranban.
Van némi clothod is és elkezded craftolni. De a craftolás nem sikerül és tönkrement a cloth is. Találnod kell valakit, aki tudja, hogyan kell dolgozni ezzel az újfajta clothtal.
Ezért elmész Azsuna-ba, ahol egy Nightfallen NPC megtanítja neked, hogy hogyan tudsz craftolni belőle. A questline aztán folytatódik tovább, ahol Suramarba mész megtudni, további részleteket.

Szóval így fog kinézni a dolog, és még ki tudja, hogy milyen furfangos megoldásokat találnak majd ki egy-egy item lecraftolásához.

 • Fontos változtatás, hogy a receptek besorolást kapnak, 1-3 rankig csoportosulnak. A magasabb rank jobb, spécibb receptet jelent ugyanabból a receptből. Az ilyen rankok bónuszokkal járnak, mint pl: kevesebb alapanyag kell egy item legyártásához vagy gyorsabban craftolhatjuk majd le az itemet.
 • Ezzel együtt bővül a szakmák ablaka is. Bal oldalt marad a megszokott lista elrendezés, jobb oldalra került az alapanyagigény, valamint egy külön csoportba gyűjthetjük a kedvenc receptjeinket (Favorite).

proffUI

 • Fontos változás még, hogy többé nem lophatják el a druidok, vagy a nálunk gyorsabb kispajtások a bányákat és virágokat. Ha egyszerre többen kezdik el kiszedni a bányát, akkor mindenki megkapja a teljes tartalmat.
 • Egy új mechanizmus kerül a játékba egy új alapanyaggal együtt. Az alapanyag neve Obliterum és segítségével fejleszthetjük, erősebbé tehetjük a craftolt itemjeinket.
 • Obliterumot a feleslegessé vált craftolt cuccokból lehet szerezni. A Blizzconon az előadó így vezette fel:

  Tegyük fel, hogy Jewelcrafter vagy és egy új gyűrűt akarsz magadnak gyártani.
  A random statok miatt sokszor előfordul, hogy csak az 5. vagy 6. craftolásra oszlanak el megfelelően a statok. De mit csinálsz a fennmaradó, felesleges gyűrűkkel? Bedobod őket a kemencébe és Obliterum lesz belőlük, amit felhasználhatsz a saját gyűrűd erősítésére.
 • Az Obliterummal nem csak saját itemjeinket fejleszthetjük, hanem másokét is. Ez jó pénzszerzési lehetőség lesz.
 • Magát a nyersanyagot 110-es szinttől gyűjthetjük. Egy quest fog elküldeni minket Dalaranba, hogy megépítsünk egy kemencét, ahol bezúzhatjuk/beolvaszthatjuk a számunkra felesleges craftolt itemet és Obliterumot szerezhetünk belőle.

proffoblitgerum

Nézzük mik derültek ki az egyes szakmákról:

Inscription

 • Törlik a Major Glypheket!
 • Maradnak a Minor Glyphek és persze új Darkmoon trinketek is lesznek.
 • A Minor Glypheket nem korlátozzák háromra. Bármennyi Minor Glyphet használhatunk, mert azok közvetlenül a spellekhez lesznek kapcsolva. Azonban spellenként csak egy glyphet használhatunk majd.
 • Egy új item típus jelenik meg, a Vantus Rune. Ezek a rúnák hetente egyszer használható rúnák lesznek. Az egyik például +10%-al növeli a sebzésed Xavius fighton.

Az Insription tehát elveszti egy fontos pénzszerzési forrását (bár kétlem, hogy pár embernél többen foglalkoztak komolyan a glyphekkel szerverenként), azonban a kieső goldokat kompenzálni fogják a Vantus rúnák, amiket minden progress raidernek kötelező lesz vinnie raidre. És persze maradnak a Darkmoon trinketek és kártyák, amikkel félelmeteset lehet robbantani minden kiegészítő elején.
Én a Warlordsot 5 scribe karival kezdtem. Gondolhatjátok, mi pénz jött az első időszakban a napi 5 Darkmoon Cardból. Ezután is könnyű lesz szakmát váltani, így nagy valószínűséggel ismét eljátszható ez a stratégia.

 Jewelcrafting

 • Minden magas szintű neck és ring garantáltan socketed lesz.
 • Változni fognak maguk a craftolt itemek is. A fejlesztők azt akarják, hogy különlegesnek érezzük az elkészített itemet. Példának az Engineeringet hozták fel, amivel spéci izékkel, hasznos micsodákkal és poénos bizbaszokkal tudjuk felturbózni az itemeket. Ennek jegyében a magas szintű craftolt JC neckek mind fognak kapni egy-egy extra “statot”, sőt akár kasztspecifikus boostot is. Például egy Warrior kaphat +15% run speedet Enrage idejére, de a fejesedbe szerelhető szerkezettel golyót lőhetsz ki, sebezve az ellent.

  proffextra

A JC-ről ennyit tudni egyelőre, de már ez is kellemes bizsergést indít el a goblinokban.
A garantált gem socket nagyban meg fogja növelni a gem eladásokat és a JC specifikus extra buffok akár BiS itemekké tehetnek egy-egy craftolt itemet a kiegészítő első szakaszában. Sőt, még azután is, mert senki sem szeret lemondani egy-egy kasztspecifikus buffról. Gondoljunk egy PVP warriorra, aki enragelve +15%-al lohol a seggünkben.

 Másodlagos szakmák

 • Az Archeology egy egész kiegészítőn átívelő quest chaint kap, tele jó rewardokkal.
 • Ez inkább az amcsi játékosoknak szól, de félelmetes ováció tört ki annak hallatára, hogy végre Bacont is készíthetünk.
 • A Fishing sokkal izgalmasabb lesz. Már nem arról fog szólni, hogy egyik monitoron horgászok, a másikon meg filmet nézek.
 • A First Aid is fog kapni új bandage-kat, hátha végre használja őket valaki.

Nos, egyelőre ennyi derült ki a szakmákról, a fejlesztők további részleteket ígértek hamarosan. Komolyan spekulálni még túl korai lenne, de már most tisztán látszik, hogy több nyersanyag lesz a piacon, amiatt, hogy egyszerre többen is kiszedhetik ugyanazt a node-t. A több nyersanyag olcsóbb nyersanyagot is jelent, az pedig olcsóbb kész terméket. Papíron csökkeni fognak az árak, meglátjuk beigazolódik -e.

Kíváncsi vagyok hogyan fogja befolyásolni a piacot az Obliterum. Soulboundos lesz, vagy eladható? Vajon mennyire fog működni, hogy felvásárolom az olcsó, rossz statelosztású itemeket és bezúzom én magam, hogy a saját cuccomat erősítsem? Ha ezt lehet, akkor elképzelhető, hogy erőteljesen csökkenhetnek az árak már a kiegészítő korai szakaszában.

Egy biztos, a felhalmozott Obliterummal jól kereshetünk majd a kiegészítő elején úgy, ha vállaljuk a HC raiderek gearjének fejlesztését! – természetesen jó borsos áron.
 

Még jelentkezem…

One Comment

Szólj hozzá!