5.4 előkészületek

A távolinak tűnő ősz és vele együtt az 5.4-es patch szépen lassan közeledik.
A kristálygömb szerint szeptember környékére várható patch első információiból szemezgetek és emelem ki a számunkra fontos részleteket. A félkész patchnote-ból készült cikk apropója a felkészülés fontossága. Már most jól átgondoltan kell készülni a megjelenésre, hiszen csak akkor lehet kitűnni az átlagos goblinok közül.

Egy szó, mint száz: A tovább után találod a bespajzolni ajánlott anyagok és a játékosokat (vásárlókat) érdeklő új itemek listáját.

A szakmák részletezése előtt vegyük sorra a common sense kategóriába tartozó tudnivalókat, vagyis egy új patch érkezésének általános velejáróit.

Mint azt már megszokhattuk, új arénaszezon kezdetekor a korábbi szezonok szettjei „egyel lejjebb csúsznak”. Most sem lesz ez másként.

  • A Season 13 Tyrannical itemek 5.4-től megvásárolhatók lesznek Honor pontért
  • A Season 12 Malevolent szettek craftolhatóvá válnak.

A fenti két sor hozománya, hogy kissé fellendül a PVP-hez köthető enchantok és gemek piaca, minden hobby-pvp játékos beszerzi és feldíszíti majd S13 itemjeit. Ennél nagyobb durranás viszont a craftolható S12 itemek. A Blacksmithek, Leatherworkerek és Tailorok ezentúl már epic PVP szetteket craftolhatnak melyekre az ilvl 476 márkajelzés lesz biggyesztve.
Ugyan nem emeltem ki az epic szót, de minden jóérzésű goblin tudja, hogy az átlag játékos „szépérzete” le fogja cseréltetni vele az összes kék itemet.
Csak azért, mert lilába flangálni tisztább, szárazabb érzés, mint koszos kékekben.

Az ilyenkor megszokott eladási számokat meg fogja dobni az a tény is, hogy a frissen felhúzott altokat már nem lesz kihívás felöltöztetni RF jelentkezős gearbe. A Throne of Thunderhez szükséges itemlevel szintet játszva el lehet majd érni. Ez pedig hatással lesz az emberek „altozó kedvére”. Több alt fogja legyűrni a hiányzó pár szintet, csak azért, hogy lvl 90-en gazdájuk fusson vele pár kört RF-ben. A 28. altjával nem akar majd tökölni heroicokban, és a korábbi patchek raid instáit sem fogja 1 körnél tovább farmolni; AH-ból veszi meg a bejelentkezéshez szükséges geart.

Nem írom le harmadszor is ugyanazt más megfogalmazásban: Jobban fogják venni a frissen craftolt ilvl 476-os pvp szetteket, mint négy éve.

Érdemes tehát jól beraktárazni a szükséges alapanyagokból, mert egy játékos több karakterének is szettet fog vásárolni. A patch megjelenése napján ugyanis elmondhatjuk majd, hogy most jött el az idő, amikor pár perces AH-zással olyan ütőképes karaktert készíthetünk, ami már valóban játszi könnyedséggel halad nem csak TK-ban és SSC-ben, hanem BT-ben és későbbi raid instákban is.

Az ilvl 458-ról 476-ra ugrás azt jelenti, hogy az átlagos ügyességű játékosok is képesek lesznek elegendő DPS-t kitolni például Illidari Council encounteren, ami Gurthogg mellett a legnagyobb knockback volt az Azzinothra vágyók körében. Ez az akadály eltűnik az olcsó és könnyen beszerezhető itemek megjelenésével. Solo karakterek áradatával kell tehát számolni és olyanokra, akik mainük mellett befogják 3.,  4., 5. altjukat is egy-egy Ashes of Alar runra.

Térjünk rá a konkrét újdonságokra.

Twinkek és az őket kiszolgáló goblinok aranykora jöhet el az új változtatással.
Az enchantok, leg armorok, engi kütyük és minden ehez hasonló item upgrade szintkövetelménye megszűnik.
Azaz többé nem lesz korlátozva, hogy milyen enchantot tehetsz akár a heirloomokra is.

Dancing Steel heirloom kardra? Glorious Stats chestre? Amit csak szeretnél!

Az egyedüli megkötés, hogy a túl „erős” enchantok hatásai/bónuszai a felenchantolt item szinjére lesznek butítva. Hogy milyen mértékben, azt még nem tudni.
Ennek ellenére a twinkeket és gyors szintezőket ellátó goblinok lehetőségei nagyban megnőttek.
PvP enchantok, grafikai tuning-enchantok és LW/Tailor itemek garmadája nyílt meg az ezzel kereskedők számára. Ilyenkor kötelezően csökken az unalomig megszokott heirloom enchantok ára, hiszen amint elterjed a hír az új lehetőségekről, mindenki újat akar majd kipróbálni.
Számoljatok ezzel és érdemes átnéznetek az old world alapanyagkészleteiteket is különös tekintettel az enchant alapanyagokra. Utóbbi jóslat természetesen szerver és goblinfüggő.
Ha nem következik be az ismert heirloom enchantok árának csökkenése, akkor a piacot uraló goblin helyesen reagált a kialakult helyzetre és meg tudta akadályozni az értékcsökkenést.

Az 5.4-es patch eddig kiderült, szakmákat érintő újdonságai.

Engineering

  • A Jard’s Peculiar Energy Source a mostani Lightning Steel Ingot engi megfelelője. Egy nap CD-vel gyártható és 10 x Ghost Iron Bar kell majd hozzá. Az 5.4-es engineering jóságok alapanyagja.
  • A Not Sky Claw, a régóta várt engi mount. A névváltoztatás miatt sejthető, hogy valamelyest más lesz, mint képzeltük korábban. Alapanyagigénye: 30 x Jard’s Peculiar Energy Source és 30 x Living Steel.
  • Az Advanced Refrigeration Unit egy csinos 36 slotos cooking bag. 5 x Jard’s Peculiar Energy Source és 5 x Living Steel.
  • Pierre Őt már ismerjük. A mustneed battlepet 15 x Jard’s Peculiar Energy Source-be és 15 x Living Steelbe fáj.
  • Rascal-Bot szintén pet. Szintén jól néz ki.

Blacksmithing

Ha még nem untatok bele a daily CD-be, akkor örülhettek. Az új napi kötelező a Balanced Trillium Ingot és 1 x Trilium Bar kel lhozzá. Sajnos még nem tudni sokat róla, de a tooltipből kiindulva, ez fog kelleni az ilvl 541-övek és nadrágok gyártásához. Valamint a daily CD elhasználásával tanulhatók meg az új PVP receptek, hasonlóan az 5.3-as patchhez.

Enchanting

Fentebb már említettem, hogy eltűnnek az enchantok szintkövetelményei.
A népszerű enchantok és a csini, pörgő-forgó, villámló társai keresetek lesznek.
A magasabb szintű enchantok a felenchantolt item szintjére lesznek butítva.
Fordítottja viszont nem igaz: a gyengébb szintű enchantok magasabb itemre pakolva nem változnak, vagyis nem leszne kerősebbek.

Leatherworking

Az új daily CD neve: Hardened Magnificent Hide, a Pattern: Hardened Magnificent Hide and Its Uses tanítja és 2 x Magnificent Hide kell hozzá. Sajnos még nem tudni sokat róla, de a tooltipből kiindulva, ez fog kelleni az ilvl 541-övek és nadrágok gyártásához. Valamint az új PVP szettek darabjai is a daily CD nyomogatásával fedezhetők fel.

Tailoring

Tailorok daily CD-je a Celestial Cloth lesz, melyet a Pattern: Celestial Cloth and Its Uses tanít. Sajnos még nem tudni sokat róla, de a tooltipből kiindulva, ez fog kelleni az ilvl 541-övek és nadrágok gyártásához. Valamint az új PVP szettek darabjai is a daily CD nyomogatásával fedezhetők fel.

Összegzés

A mit gyűjtsek kérdésre ezúttal könnyű választ adni. Ugyanazt, mint 5.2 idején.
Rengeteg Living Steelt fognak vásárolni, Windwool Clothot már most érdemes rendszeresen vásárolni. Ghost Iron ore és bar szintén slágertermék lesz.

És egy kis szerencsével enchanterek hatalmasat szakíthatnak. De ez egyelőre maradjon titok, nehogy elszóljam magam és ne legyen belőle semmi.

Nem szabad még megfeledkezni a korábban beígért old world raidekből kiszedhető petek skálájának bővüléséről. Tempest Keep és Black Temple bossai biztosan fognak kapni pet dropot. A korábban említett farmolási lehetőségekkel pedig a patch megjelenés utáni 1-3 hétben nagyon jól lehet majd keresni.

Még jelentkezem…

Szólj hozzá!